fbpx

Vår kära Mama Selmira har fortsatt sin resa, nu är hon med sina förfäder och förmödrar. Den resa hon gjorde i Europa i höst blev hennes sista gåva till oss. Jag vill tro att hon visste att hon skulle gå vidare. Att hon medvetet valde att resa och arbeta i Europa de sista månaderna av sitt liv, i stället för att tillbringa tiden hemma med sin familj, säger allt om hennes storhet.

Mama Selmiras död var fridfull men lika anmärkningsvärd och full av budskap som hennes liv. Mama Selmiras hjärta stannade på flygplanet från Europa till Lima – exakt när planet flög över Cruz Muyuna i Amazonas regnskog, platsen där hon föddes.

Att Mama Selmira har varit här är på ett sätt ett mirakel och har varit till så stor hjälp för många, men i historien bakom finns en hård verklighet.

Mama Selmira hade fram till för några år sedan ingen kontakt alls med ”vår värld”. Hennes familj levde i Amazonas regnskog utan kontakt med städerna. Men så kom de som skövlar Amazonas illegalt, för mineraler, olja, droger och timmer, för nära. De illegala krafterna i Amazonas dödar urfolken utan skrupler om de anser att de hotar deras verksamhet. Det var därför Mama Selmiras familj tvingades bort från regnskogen. De bor nu utanför staden Pucallpa i Amazonas, och det var där Richard Aguayo lärde känna Mama Selmira, genom den genom den grupp av kvinnor hon tillhörde som försörjer sig på att sälja hantverk från Shipibos tradition.

🌱🌎 Mama Selmira ”Reforested our hearts”. Låt oss Reforest the Amazon Rainforest

En grym verklighet, skövlingen av regnskogen, gjorde det möjligt för oss här i Europa att lära känna Mama Selmira. Jag tänker att det bästa vi kan göra för att ge en gåva tillbaka är en insamling för reforestation.

Den regnskog som Mama Selmira tvingades lämna, som paradoxalt nog blev anledningen till att vi i Europa fick ta emot hennes enorma gåvor, kan vi bidra till att bevara. De illegala krafter som körde bort Mama Selmiras familj, kan vi stoppa genom reforestation och preservation.

🌎🌱Mama Selmiras Medicinal Garden

Till minne av Mama Selmira kommer Richard och Rodrigo Aguayo tillsammans med Mama Selmiras dotter Monica att starta ett projekt för att odla medicinalväxter från Amazonas regnskog och utbilda människor i städerna att dels odla dessa växter i sin egen trädgård och dels lära sig använda dess medicin. På så sätt kommer Mama Selmiras kunskaper att användas vidare. Dessutom kommer pengarna att användas till att köpa upp större områden av mark för reforestation av regnskogen. Projektet kommer att påbörjas på två orter, dels i Pucallpa, där Mama Selmira bodde, dels i Puerto Maldonado, som ligger i södra delen av Peru.

Projektet kommer att ledas av agronomer och startas upp i januari.

Vi har nu startat en Minnesfond för Mama Selmiras Medicinal Garden, i samråd med Richard, Rodrigo och Mama Selmiras familj.  Vi använder GoFundMe crowdfunding, så att alla som vill enkelt kan donera valfri summa och betala med kreditkort, anonymt eller med namn. Och alla som vill kan hjälpas åt att dela länken till insamlingen, så att den når så många som möjligt.

Vill du vara med och investera i projektet? Läs mer HÄR>> Vi är tacksamma för din gåva!