fbpx

Mama Selmira, denna fantastiska kvinna! Nu har hon åkt vidare till Finland efter nästan en vecka hos oss. Vi saknar henne redan!

Tänk vilken enorm tillit som krävs för att göra denna resa. Hon är så oändligt sårbar då hon inte är van kylan, inte pratar engelska, inte kan läsa eller skriva, och nu också har fått nedsatt hörsel efter att ha haft viruset. Och i det har hon en styrka och kraft jag aldrig mött hos någon annan.

Jag som träffade Mama Selmira före pandemin kan se att hon förändrats. Hon var allvarligt sjuk av viruset men med hjälp av sin egen medicin, kunskapen om växter från Amazonas och de heliga Ikaros-sångerna, så överlevde hon. Och jag kan se att hennes egen ”medicin”, hennes helande gåvor, har fördjupats.

Jag tror det är väldigt vanligt när vi nästan dör men kommer tillbaka, att vår livskraft blir större, våra insikter större och tydligare, även om vi kanske för egen del lider av fysiska förluster. Jag tror alla som gått igenom cancer, stroke eller andra sjukdomar vet precis vad jag menar. Allt som inte är viktigt på riktigt faller bort.

Redan när jag träffade Mama Selmira första gången överväldigade hon mig. Det var som att möta hela Amazonas, och hennes Ikaros var som att höra Moder Jord själv sjunga. Den här gången blev jag totalt ”blown away”. Söndagens workshop, the Sacred Circle of women, då Mama Selmira målade Ikaros på våra kroppar vid platsen för livmodern, är nog bland det mest kraftfulla jag upplevt. Det är en upplevelse totalt bortom ord, men jag kunde känna att såväl Mama Selmira som vi som var där, var så fokuserade och närvarande.

Att Mama Selmira har varit här är på ett sätt fantastiskt och har varit till så stor hjälp för många, men i historien bakom finns också en hård verklighet. Mama Selmira hade fram till för några år sedan ingen kontakt alls med ”vår värld”. Hennes familj levde i Amazonas regnskog utan kontakt med städerna. Men så kom de som skövlar Amazonas illegalt, för mineraler, olja, droger och timmer, för nära. De illegala krafterna i Amazonas dödar urfolken utan skrupler om de anser att de hotar deras verksamhet. Det var därför Mama Selmiras familj tvingades bort från regnskogen. De bor nu utanför staden Pucallpa i Amazonas. De kan inte längre återvända till skogen.

Richard Aguayo träffade Mama Selmira i Pucallpa genom den grupp av kvinnor hon tillhör som försörjer sig på att sälja hantverk från Shipibos tradition. Mama Selmira tackade ja till att resa till Europa första gången 2019, och tog då med sig hantverk från hela gruppen. På så sätt blev resan en hjälp för alla. Denna resa är ännu viktigare då turisterna är borta och Shipibokvinnorna inte längre kan försörja sig på att sälja hantverk.

Den hårda verkligheten som pandemin medfört för Shipibo var att de blev instängda då staden Pucallpa stängde gränserna, och många dog. Shipibogruppen fick inte tillgång till vanlig sjukvård då staden stängde gränserna (och dessutom var sjukhusen överfulla och kunde inte hjälpa alla), och de kunde inte ta sig till regnskogen för att praktisera sin traditionella örtmedicin, för där skulle de bli dödade av illegala krafter.
Mama Selmira blev sjuk men överlevde, troligtvis tack vare att hon är en av de som praktiserat traditionella kunskaper hela sitt liv. Och nu kan hon fortsätta, med fördjupad kraft, att dela med oss. Det är sannerligen ett mirakel.

Tusen, tusen tack från mitt hjärta till alla som kom under veckan för att möta Mama Selmira, såväl under workshop, ceremoni och sessioner. Tack alla som handlade hantverk, och därmed hjälper hela familjer i Shipibo. Det är tack vare dig som Mama Selmiras resa är möjlig!

Tillsammans skapade vi den medicin som Moder Jord behöver just nu – kärlek, gemenskap, engagemang, fokus och ett agerande för den värld vi vill se.

Tillsammans gjorde vi att Mama Selmira kände sig så välkommen som hon verkligen, verkligen var och som hon kommer att vara igen när hon kommer tillbaka nästa gång.

Verkligheten i Peru idag är hjärtskärande. Det finns vaccin, men i stället dör människor av svält eftersom de inte kan försörja sig. Det finns många som säger att de önskar att de dött i pandemin hellre än att se sin familj svälta ihjäl.

Det statliga stöd som gavs till de allra fattigaste hamnade till stor del i korrupta tjänstemäns fickor.

Den nya presidenten är kommunist och hans hot att förstatliga allt har fått valutan att rasa, så allt, inklusive mat, kostar nu tre gånger så mycket.

Mama Selmiras resa är ännu viktigare nu än någonsin.

Jag har köpt Shipibotyger och några kommer från kvinnorna som gick bort under pandemin, för jag kände det var deras familjer som behövde pengarna i första hand. Jag säljer dom vidare, och kommer använda pengarna till att köpa in mer. Priser från 1200 kr – 5400 kr beroende på storlek, se nedan.

Tygerna är handbroderade Ikaros, heliga mönster, levande böner, vävda i ceremoni. Du kan såklart använda som dekoration men också ligga på dem för att meditera, eller lägga dem på behandlingsbänken som en extra bonus för de som kommer till dig på behandling… De bär rösten av Moder Jord genom Shipibos visioner.

Vill du köpa något, eller bidra på annat sätt, hör av dig. Tack igen. Ditt stöd betyder mer än du anar!

  • Jaguarmönster, stor vävnad 145 z 130 cm, 5400kr
  • Ormmönster 70 x 65, 1600 kr
  • Ormhjärta, stor vävnad, 134 x 148 cm, 4900 kr
  • Små cirkulära 15-25 cm i diameter, 300-350 kr
  • Livets blomma 72 x 50, 1200 kr
  • Halsband wayrurufrön 350 kr
  • Armband3 cm breda, 450 kr
  • Kolibri vävnad, 72 x 61 cm, 1600 kr