fbpx

Det som för mig framstår som löjligt, kan för en annan kvinna bli livsfarligt – om mäns våld mot kvinnor.

TRIGGERVARNING

Jag hoppas det inte undgått någon att det är Orange day idag, då FN uppmanar världen att uppmärksamma och manifestera mot mäns våld mot kvinnor. Och det ironiska i att det sammanfaller med Black Friday…

Jag vill dela mitt perspektiv på detta, och vill verkligen påtala att detta är vanligare, och finns i din närhet, i större utsträckning än du anar.

Under åren som socialarbetare såg jag den fysiskt våldsamma sidan av mäns våld mot kvinnor, men mönstret och strukturen tar sig så många fler uttryck än fysiskt våld.  I mer 10 år har jag hållit helgkurser i personlig utveckling. Majoriteten är och har varit kvinnor, och inför inte bara några, utan nästan alla kurstillfällen utspelar sig följande scenario:

En entusiastisk kvinna hör av sig och bokar plats, glad och peppad. Hon vet vad kursen kostar och när vi pratar är priset inget problem. Så går det en dag, så får jag ett meddelande att hon avbokar för ”hon har inte råd”. Har vi kontakt på sociala medier så ser jag någon vecka senare att hon och maken åker på hotellhelg eller till IKEA.
Jag kan säga att första gångerna det hände var jag väldigt förbryllad. Varför prioriterade hon IKEA framför kursen? Till slut förstod jag.

Några modiga kvinnor ringde mig nämligen, gråtande ibland, förbannad ibland och berättade att maken fått frispel för att hon anmält sig till en utbildning där hon ska vara borta EN HEL HELG TILLSAMMANS MED ANDRA KVINNOR, UTAN HONOM.

Fast det är inte så det låter, utan han framför det som att ”vi” har inte råd, och att hon minsann inte ska lägga ”våra” pengar på ”flum” och ”kärringträffar”. Dessutom några fina ord om att de minsann vet vilka såna som den där Anna Larsson är, som bara försöker lura folk på pengar.

Jag understryker att det inte bara hänt en gång, utan är ständigt återkommande. Och det gör mig så förbannad. Inom affärsvärlden förväntas man ha koll på vilka faktorer som är hinder för ens affärer, tex konkurrenter. Jag har inga problem med konkurrenter. Det är svartsjuka, småaktiga män med dålig självkänsla som är hindren för mig att nå mina kunder – de kunder som kanske bäst behöver skapa nätverk av stödjande kloka kvinnor, vilket är vad som sker på mina utbildningar. Och mitt ”affärsproblem” är inte det stora problemet. Det stora problemet, som jag nu beskriver symtomen av, är att MÄN SYSTEMATISKT BEGRÄNSAR KVINNORS LIVSUTRYMME.

Det som ser ut som en myshelg på hotell, har föregåtts av våld. IKEA shoppingen blir en kompromiss, när kvinnan egentligen ville något annat.

Dessa män trålar ibland runt på mina sociala medier, så jag till slut blockerar dem. Det som för mig framstår som löjligt, att vara rädd för mig som håller kvinnocirklar, är vad som för de kvinnor som lever tillsammans med dessa män är livsfarligt.

Att gå en kvinnocirkel tolkar han som tecken på  att hon lämnar honom, och det är ofta detta som utlöser dödligt våld.

Det finns så många varianter av våld. Ekonomiskt våld är att hindra kvinnor från att använda sina pengar till det de vill, när de gemensamma kostnaderna är betalda. (Och samtidigt: ve den kvinna som ifrågasätter hans investeringar av fossildrivna leksaker, som han kanske tom tar lån för att köpa)

Det är våld att hindra kvinnor att träffa  andra kvinnor. Isoleringen är ett sätt att behålla kontrollen.

Det är våld att förlöjliga, förminska och kalla hennes intressen för ”flum” och ”kärringträffar”.

Det är våld att få raseriutbrott och kasta grejor omkring sig. Det är dessutom ytterligare våld om barn tvingas bevittna sådana scenarion.

Det är våld, och därmed olagligt, liksom allt ovan, att med offerkoftan på hota sin partner med självmord om hon lämnar honom.

Jag har träffat flera kvinnor som tagit sig ifrån en misshandlande man, som säger ungefär så här när de tittar i backspegeln: jag har försonats med att han misshandlade mig. Men jag har inte försonats med att hans familj/arbetskamrater/vänner visste hur han var, och varken sa eller gjorde något.

Finns det en kvinna i din närhet som du behöver kolla läget med?

Finns det en man i din närhet som du skyddar trots att du anar och inget säger? I så fall är det dags att kolla läget en gång till. Kanske det viktigaste att göra denna adventshelg.

Att visa att vi bryr oss. På riktigt.