fbpx

Varför använda trumma i meditation?

Många tror att trumman försätter en i nån slags trans, och att medvetandet färdas iväg till andra dimensioner. Det låter flummigt, kanske till och med skrämmande. Låt mig presentera en annan bild:

I alla tider har människor använt ljud och rytm för att sätta energi i rörelse, på det sätt som vi känner flow och glädje när vi dansar till musik. Trumma och rytm kan också användas för att stilla sitt medvetande.

När jag använder trumman sätter jag uttryckligen intentionen att trumman ska hjälpa oss slappna av. Jag säger att trumslagen hjälper oss att synka våra hjärtslag med Moder Jords hjärtslag. Ljudet av trumman distraherar medvetandet, så ”aptjattret” tystnar ganska fort i tankarna. Vibrationerna av trumslagen känns i kroppen, och det gör det omöjligt att dras med av tankar på annat. Det blir lättare att vara fullständigt närvarande.

Människor har i alla tider använt trumma, skallra och ljud för vad vi kallar meditation, eller inre resor. Vad vi vet idag är att avslappning sänker frekvensen för aktivitet i hjärnan, så vi kommer ner till Thetavågor, 3,5-8 Hz. Det här är det tillstånd där fantasin kan flöda, där vi kommer i kontakt med vår intuition, där vi är så avslappnade att vi fullt ut kan uppleva vad vi känner. Det här är det tillstånd där barn leker. Det är det tillstånd där vi kan sätta en intention, skapa något nytt. Där vi får kontakt med alla våra förmågor.

Vad vi också vet idag är att Jordens grundfrekvens är 7,8 Hz. Jordens frekvens matchar det avslappnade tillståndet av Thetavågor i hjärnan. Jordens grundfrekvens motsvarar tillståndet av närvaro och kreativitet!

Så när vi använder trumman som verktyg för att nå ett avslappnat tillstånd är det inte bara våra hjärtslag utan också våra hjärnvågor som synkas med Moder Jord. Att göra trumresor är att komma i kontakt med vårt eget inre och med Moder Jord. Vi blir ”jordade”. Att meditera med trumma är alltså raka motsatsen till flumma iväg och fly till andra dimensioner. Det är att söka ett tillstånd av närvaro, av kontakt med sig själv och med Jorden.

Det är ett tillstånd där vi hämtar kraft och sätter en ny intention för våra liv, för oss själva och vårt uppdrag i världen.

Det finns trumresor inspelade på Spotify och Youtube, men de kan tyvärr inte förmedla den fysiska upplevelsen som vi får av att lyssna på en trumma i samma rum.

Vill du uppleva den djupa avslappningen och närvaron i inre resor med trumma?

Längtar du efter gemenskap med andra som också vill utvecklas?

Det finns platser kvar på retreathelgen Själens Återhämtning 20-22 november på Lövångergården. Där får du göra tre vägledda inre resor med trumma.

Läs mer och anmäl dig senast 6 november!