fbpx

💫Gott Nytt År! 💫
Jag kan inte med ord beskriva hur tacksam jag är för att Du varit med mig på den här resan under året som gått!
Jag är så tacksam för alla fantastiska möten, alla förtroenden jag fått, allt mod du som utmanat dig själv i våra cirklar och utbildningar har visat, all uppskattning för föreläsningar, ceremonier, texter och inlägg på sociala media.

All feedback jag fått där du förmedlat att det jag sagt, gjort eller skrivit varit till hjälp för dig har varit till hjälp för mig. Jag är så glad att Du är med mig – vi gör det här tillsammans! För oss själva och för världen!


Mitt nyårslöfte till mig själv är att fortsätta följa min själs kallelse och Moder Jords vägledning. Att dricka livets nektar – att välja det goda, det högsta bästa för alla. Att vandra i Skönhet – att i en värld av dualitet välja ljus, visdom och skönhet.


Mitt nyårslöfte till Dig är att dela resan med Dig! Att dela magin och miraklerna, skratten och firandet såväl som motstånden och svårigheterna. Jag vill leva med intentionen att vi stöttar varandra eftersom vi, oavsett om vi ens träffats, står tillsammans i cirkeln med stöd av de som gått före oss för att vända världen rätt och för att leva ett medvetet liv med en sinnesfrid vi inte kunde ana var möjlig!


Om du väljer att jobba tillsammans med mig på någon av cirklarna under året som kommer så kommer jag att ge dig unikt stöd, inte genom att ha alla svar utan genom att dela mitt perspektiv på det som sker. Du kan räkna med att jag kanske inte säger det du vill höra, men du kan vara säker på att jag delar det jag blir vägledd att förmedla, med kärlek, glädje och den humor som kan vara så krass och underfundig som livet självt är! Moder Jord är den mest fantastiska samarbetspartnern vi kan ha. När vi står tillsammans i cirkeln är det Hon som bär oss, och leder oss hem.

Denna årskrönika är ett kärleksfullt avslut med några av de många lektionerna som livet gav mig på resan som egen företagare 2020. Välkommen 2021! Let´s do this!

Januari
Januari var en tung månad, där sociala media översvämmades av bilder från bränder i Australien. Fokus hade förflyttats från Amazonas där det också fortfarande brann fast det är regnperiod i januari, helt galet. Det samarbetsprojekt jag och Richard Aguayo planerat tillsammans med en lokal odlare av Paranötter-Brazilian Nuts, gick inte genomföra eftersom det mesta av skörden gick förlorad på grund av bränderna. Jag lyssnade på klimatforskaren Johan Rockströms vinterprat. Han sa att den utmaning vi står inför kommer att bli den största globala samarbetsövningen någonsin. Han jämförde med månlandningen, som bara var en (i mångas ögon) galen tanke som såg omöjlig ut att genomföra faktiskt blev verklighet. Jag fick en föraning om att denna samarbetsövning skulle påbörjas ganska snart.

Februari
Februari består mest av förberedelser för den kommande Peruresan. Förutom det praktiska går jag på egna behandlingar för att vara i toppform inför resan. Jag gör en serie akupunkturbehandlingar hos Viviann Roslund på TCM med intention att förbereda mig fysiskt och energimässigt för resan. Jag försöker så ofta som möjligt tänka ”vad kan jag göra idag som jag kommer tacka mig själv för imorgon?” och akupunktur och kiropraktik är mina sätt att ”återställa ordningen” när jag sprungit lite för fort. I företaget så gör jag den största satsningen någonsin på ny webbsida och synlighet online tillsammans med Jenny Sandfors på Internetform. Det är ett stort åtagande tidsmässigt och inte minst ekonomiskt. Jag tar beslut att påbörja detta när vi kommer hem från Peru.

Mars
Den dag då världen tar beslut att stänga ner, 13 mars, står vi på Machu Picchu. Vi har tillbringat tio dagar på en av världens mest kraftfulla platser och det vi upplevt är bortom ord. Vi har haft en så fantastisk resa i det inre och yttre. Först sista dagen på resan blir vi fullt medvetna om allvaret i situationen, när människorna i Cusco desperat sänker priserna och försöker sälja så mycket som möjligt till de sista turisterna som är kvar. Vi kommer hem med näst sista planet till Amsterdam – från det avslappnade Peru till ett Europa som vibrerar av rädsla. Om du vill följa vår resa finns dagliga uppdateringar från Peruresan på Instagram, den finns också i bild i Händelser/Stories på Instagram. I nyaste numret av tidningen Inspire som finns i affärerna nu finns en artikel om resan.

Den första omställningen blir en helg på Skönhetens Väg online. Eftersom utbildningen är en blandning där vi har retreathelger på kursgård och återträffar online är alla i gruppen bekanta med Zoom. Det funkade – men visst kändes det som en plan B när vi hade sett fram emot att ses. Och då hade året bara börjat…

April
Det jag tog med mig hem från Peru var vetskapen om att jag alltid är vägledd. Jag som alla andra företagare står inför faktum att allt som inte kan göras online ställs in. Och det gör det omöjligt att planera inför sommaren. Samtidigt som jag jobbar stenhårt med att få klart texterna till min nya hemsida – jag är så glad att vi ”sealed the deal” så jag inte hade möjlighet att backa ur eller flytta fram det. Men hur ska jag betala räkningarna om jag inte har några uppdrag i sommar? Som vanligt har livet en plan större än vad jag kan föreställa mig. I slutet av april tackar jag med glädje ja till att vara sommarvikarie på mitt gamla jobb på Familjeomsorgen på socialkontoret. Jag kan andas ut och fortsätta jobba med hemsidan.

Maj
Återigen, vi är vägledda. I maj hade vår grupp Skönhetens Väg-de fyra riktningarna en helg inbokad. Att ses på kursgård var inte möjligt, men eftersom vi var en liten grupp och alla kände sig bekväma med att ses så kunde vi vara på gården hemma hos Johanna Sundin Melipona AB. Vi höll en Väster-helg där vi mötte förfäder och förmödrar och jobbade med våra skuggor, i en vedeldad bagarstuga i Renbergsvattnet. Hur mysigt var inte det! Det kändes som att vi ”flög under radarn”. Att flyga under radarn är som jag ser det inte att göra något otillåtet utan att livet alltid hjälper oss hitta lösningar, på sätt som inte är uppenbara, när vi gör det som är bra för oss alla och för världen.

Juni
Ännu en gång blir det omöjliga möjligt. Tillsammans med Ulrika Persson i Ammarnäs har vi tillsammans planerat en retreatvecka för kvinnliga företagare. In i det sista är det ovisst om vi ska kunna genomföra den, och tråkigt nog har flera deltagare fått avboka eftersom de inte kan resa. Trots detta så blir vi en grupp som veckan efter midsommar upplever en magisk vecka i Ammarnäsfjällen. Det är dagar jag under vintern när vi knappt fått se solen kan tänka tillbaka till. Jag kan minnas den svettiga, myggiga vandringen upp på fjällen, som var värt allt när vi kom fram till sjön uppe på fjället där det gick bada, dricka rent fjällvatten, koka kaffe på elden och sola.

Juli
Under hela juli jobbar jag som socialsekreterare. På den arbetsplats jag lämnade för tio år sen är jag nu tillbaka. Så oväntat, så osannolikt. Jag ser återigen att livet vill mig väl, att livet har en större plan. Jag hoppar in så kollegorna får ha semester – jag får sex veckors heltidslön som i mitt downshiftade liv kommer att betala räkningarna för flera månader om jag inte får uppdrag i företaget… Jag förstår också att denna sommar kommer att ge mig viktiga pusselbitar. Och så här i efterhand ser jag det tydligt – jag hittade tillbaka till mitt ”WHY”. Varför är jag företagare och gör det jag gör idag? Egentligen av samma anledning som jag valde att bli socialarbetare när jag var 23 år. För att kunna stå upp för det som är viktigt. För att värna liv och hälsa, för att stå upp och ge röst åt de som inte själva kan det: barnen och planeten.

Augusti
En märklig sommar där det regnat på veckorna men varit sol på helgerna – återigen fascineras jag. Så tacksam att kunna ladda mig i solen för det är tufft för den som inte är van att jobba i en komplicerad verksamhet som socialtjänsten med snabba svåra beslut som påverkar människor, och framför allt de berörda barnen, för resten av deras uppväxt.


När vikariatet är slut tar jag en vecka ledigt – solen skiner – och avslutar augusti med en Måncirkel för kvinnor. I glädjen att få mötas, i viktiga samtal blir det en oförglömlig helg i Lövångers Kyrkstad. Som en av deltagarna återkopplade efteråt ”jag tänker på livet före och efter Lövånger”. ”Den känsla av samhörighet och kraft som kommer ur en grupp med likasinnade kvinnor är så stark. Jag känner mig modigare och känslan av att ingå i ett större sammanhang har stannat kvar efter kursen”. Vi satt i gräset i naturreservatet , vi delade våra historier från hjärtat och möttes på riktigt. En härlig avslutning på sommaren, en kickstart på hösten!

September
Temat för hösten är ledarskap, cirklar och samarbeten. I dessa osannolika tider marknadsför jag Skönhetens Väg Ledarskap – en utbildning online för kvinnor som vill kliva fram och skapa en bättre värld. Att den skulle vara online hade inget med pandemin att göra, utan ett medvetet beslut för att så många som möjligt ska kunna vara med oavsett var i världen de bor. Jag har förberett denna utbildning ett år, och återigen förstår jag hur vägledd jag varit. Det klart att det är nu den behövs, mer än någonsin.

Det är i cirklar med andra vi utvecklas, och jag inser återigen att jag inte skulle ha varit där jag är om jag inte valt att investera tid, energi och pengar i alla cirklar jag deltagit i. Coacher och helgkurser i all ära, men det är i grupper där vi följs tillsammans över tid som vi utvecklas. Det är här vi hämtar kraft när vi vaknar mitt i natten och inte ser vart vi är på väg, så kan vi tänka att vi inte är ensamma. I cirkeln har vi medvandrare på väg åt samma håll. Vi gör den här resan tillsammans.

Under året har jag varit i Lara Waldmans Living Abundance Mastermind för kvinnliga ledare från hela världen, i Kirsi Wahlströms svenska Cirkel av Ljus, jag har deltagit i Go Business företagsinkubator och i slutet av september kliver jag in i Anna Lundqvists Självklar Ledare – ett program där jag möter kvinnliga ledare från helt andra branscher än min egen. Så otroligt utvecklande!

Oktober
5 oktober är datumet jag sett framför mig under hela året. Det skriver företagshistoria för mig. Skönhetens Väg Ledarskap är nu inte bara en vision utan ett faktum. VI är en cirkel av fantastiska kloka kvinnor med olika erfarenheter som tillsammans kommer att skapa något som världen ännu inte sett. Under alla år på Skönhetens Väg har jag sett i mig själv och alla jag möter att det är vi som vill leva medvetet som behöver hitta vägar att kliva fram i världen. För tio år sen handlade min resa om att hitta sätt att bli mig själv fullt ut, men nu har uppdraget förändrats. Vi som gjort den resan på djupet i vår personliga utveckling behövs nu i världen som ledare – inte nödvändigtvis som chefer utan som förebilder.

November
Återigen flyger vi under radarn. Gruppen Skönhetens Väg – de fyra riktningarna kan mötas för årets sista retreathelg. Veckan efter kommer nya restriktioner för hela Sverige… I världen omkring oss pratas nu om att detta är ”ett skitår”. Och visst, det har varit hemskt på många sätt och jag hoppas detta år är vår kollektiva rock bottom som gör att vi reser oss och kan skapa något nytt. Men för mig personligen kommer jag att minnas det som ett av mina bästa år som företagare. När jag lanserade Skönhetens Väg Ledare hade jag svårt att se vad som skulle hända efter 5 oktober. Det som sker är att jag tar ett krafttag med mitt bokmanus. På min födelsedag 6 november kan jag göra det officiellt: min första bok är på väg! Elin Parmhed gör ett superjobb som formgivare på kort tid, så 25 november kan jag trycka på knappen PUBLICERA Skönhetens Väg – att leva med medvetenhet och mening!

December
Som vanligt är jag aningen tidsoptimistisk, medan livet självt är realistiskt. Jag skrev klart de stora delarna av boken sommaren 2019 och såg framför mig hur boken skulle komma på min födelsedag det året. Så blev det inte. Det blev 2020. I en värld där människor mer än någonsin behöver hopp och visioner om vad som kan bli möjligt efter det vi nu går igenom. I mitten av december kommer böckerna, och jag kan börja posta alla förhandsbeställda signerade exemplar. Nu under mellandagarna har jag fått så fantastisk respons från de som börjat läsa. Ja, den här boken behövs i världen just nu. Inte boken i sig själv utan det budskap den förmedlar och de krafter som boken beskriver och ger ord och uttryck för. Kraften att släppa taget om det som inte längre tjänar oss. Modet att förändra, gå bortom det som är för att låta något nytt vi ännu inte ser vidden av komma in. Kraften i att lyssna på vår själs kallelse, och den oändliga styrkan i den fria viljan. Det är vad vi kallar in när vi lever ett medvetet liv. Låt 2021 vara året då du vandrar med de fyra krafterna vid din sida!

De verkliga vinsterna
Som företagare gör vi bokslut över ekonomin. Vad jag tycker är lika viktigt är att se och räkna med de verkliga vinsterna. Vi företagare är drivna och har så många idéer, och vi faller ofta i fällan att tänka att ”vi inte hunnit någonting” när vi ”bara” genomfört en bråkdel av alla vilda planer som poppat i våra huvuden. Att göra en årskrönika är ett sätt att lyfta åtminstone en del av vad vi faktiskt åstadkommit.

Det finns en dimension till i detta och det är just de verkliga vinsterna. Min ambition som företagare är inte att mäta framgång i ekonomisk vinst. Ackumulerade pengar är inget annat än ackumulerade pengar – det säger absolut ingenting om vad företaget åstadkommit, varifrån pengarna kommer eller på vilket sätt företaget bidragit till världen. Pengar behövs givetvis, men pengar är ett drivmedel, inte ett mål i sig.

De verkliga vinsterna, och det sätt jag skulle vilja att vi företagare ställer om till att värdera framgång, är vad vi konkret bidragit till som varit till hjälp för andra och för världen. Några av de verkliga vinsterna i mitt företag i år är:
– Att jag organiserade en resa till Peru som gav så mycket inte bara till deltagarna från Sverige och Finland utan att vi gav tillbaka enligt principen om ayni i Peru till de som hjälpte oss genomföra den.
– Att jag utvecklat konceptet Skönhetens Väg och startat en ledarskapsutbildning för kvinnor
– Att jag gett ut min första bok – att tankarna och konceptet Skönhetens Väg nu är tillgänglig för alla svensktalande i världen.
– Att vi kunnat genomföra så många utbildningar, kvinnocirklar, veckan i Ammarnäs och retreathelger på Skönhetens Väg trots världsläget.

Vad händer 2021?
Varje år när jag sammanfattar året som gått tänker jag hur ska detta år kunna ”toppa” det föregående? Men det är ju ingen tävling, varje år är ju magiskt i sig självt.

Mycket är ovisst, såklart. Det som än så länge är planer som vi inte kan spika pga världsläget är besöken från Peru hit till Sverige. Det är flera lärare som är beredda att åka till Europa och jag kommer vara värd så snart det blir möjligt.

Vad som händer under våren är att utbildningen Skönhetens Väg – de fyra riktningarna börjar sista helgen i mars på Lövångergården!

Skönhetens Väg de fyra riktningarna är årsprogrammet där vi träffas fyra helger under 2021 och möts online däremellan. Oavsett om rekommendationerna släpper kommer vi bara att vara åtta personer i den gruppen, så att den säkert ska kunna genomföras. Det finns i skrivande stund 4 lediga platser, så hör av dig så snart som möjligt om du vill vara med!

Bokcirkeln Skönhetens väg online startar 27 januari. Det blir en fördjupning av kunskapen i boken och en cirkel att dela tankar och egna erfarenheter. Bokar du sedan en plats på Skönhetens Väg utbildningen så går du bokcirkeln gratis!

Vad som också kommer bli av när vi får träffas igen är ett stort releaseparty i Skellefteå för boken Skönhetens Väg. Jag längtar redan!

Vi ses 2021!